През сезон 2018/2019 г.  вторият по значимост оперен театър  във

...
През сезон 2018/2019 г.  вторият по значимост оперен театър  във
Коментари Харесай

Фолксопер празнува 120-годишнина през сезон 2018/2019

 Роберт Майер  Люба Велич

През сезон 2018/2019 г.  вторият по значителност оперен театър  във Виена – Фолксопер,  отбелязва 120-годишен празник. Историята на тази  истинска като идея музикална институция е богата на забавни обстоятелства от другите интервали на нейното развиване.  Уникално бърз е срокът  за построяване  постройката на Фолксопер, чийто адрес е известната улица Währingerstrasse. Тя е издигната за рекордните 10 месеца, а мотивът е 50-годишният празник от възкачването на престола на австрийския император Франц Йосиф I.

Официалното разкриване е на 14 декември 1898 година, като  първоначалният план е трупата да представя  само трагични пиеси. През 1903 година управлението е поето от Райнер Симонс, който уголемява  репертоарния образ, включвайки и музикални произведения.  През 1907 година театърът се ориентира извънредно към слагане на оперни и оперетни заглавия  и е преименуван  публично във Фолксопер, в превод Народна опера. Това  име  остава непокътнато и до през днешния ден. Сред  оперните произведения, които се играят в този интервал тук,  са “Вълшебният стрелец “, “Севилският бръснар “ и “Кармен “.  От 1907 г.  своите изяви като диригент и първи капелмайстор във Фолксопер  има известния композитор  Александър Цемлински.  Важен миг в историята на театъра е фактът, че първите осъществявания на виенска сцена на оперите “Тоска “ през  1907 година и “Саломе “  през 1910 година са осъществени точно във Фолксопер. 

До началото на Втората международна война тетърът минава през интервали на финансови рецесии, чести смени на шефове, еспериментира  се още веднъж с концепции, според  които  Фолксопер да  показва  и трагични пиеси.  След присъединението на Австрия към  нацистка Германия през 1938 година, Фолксопер споделя сходна на  Щатсопер  съдба – всички актьори, музиканти, диригенти и представители на администрацията, които са членове на трупата и от еврейски генезис, са наложително отстранени от театъра.  След привършване на Втората международна война  Фолксопер дава до 1955 г.  своята сцена за спектаклите на Виенската Щатсопер, чиято постройка е съществено потърпевша при бомбандировките. 

Една от първите самостоятелни  легендарни  продукции на Фолксопер през 1956 година е операта “Момичето от златния запад “ на Пучини с присъединяване на обичаната оперна звезда на виенската аудитория - българското сопрано Люба Велич.  Февруари 1956 година остава  показателен миг  в историята  на театъра с обстоятелството, че за  първи път на тази сцена  се слага мюзикъл, а  заглавието е “Целуни ме Кейт “ от Коул Портър. Според музикалната критика  във Виена това бележи  нова епоха в развиването на театъра. Решаваща в тази ситуация е ролята на легендарната  фигура на Марсел Прави. Той заема функционалността основен драматург на театъра и постанова мюзикъла  за главен род в репертоарната политика. Следват фамозни постановки на “Уестсайдска история “, “Моята прелестна лейди “, “Hello Doly “, “Човекът от Ламанша “ и още доста други. В интервала 1991 година - 1995 г.  Фолксопер е обединена  с Щатсопер и има обща дирекция, само че от 1996 година още веднъж е независим тетър с неповторим репертоарен профил, който сполучливо обхваща  и съвместява спектакли от  4  жанра: опера, оперета, балет и мюзикъл.

За юбилейния сезон 2018/ 2019 г.  управлението на  Фолксопер е възнамерявало 9  разнородни министър председатели, измежду които  нови продукции на  “Царицата на чардаша “, “Порги и Бес “, “Летящият холандец “, на балета “Копелия “ и други Предвидени са и 5 възстановки - измежду тях са  оперите “Мантията “ и “Джани Скикки “ от Пучини, “Дон Жуан “ от Моцарт, както и оперетата  “Орфей в Ада “ от Офенбах. В допълнение се показват още 20 заглавия в настоящия репертоарен проект.

Театърът дава като информация и обстоятелства от своята настояща административна статистика - от 2007 година досега, към този момент в продължение на 12-и сезон шеф на трупата е Роберт Майер. Съставът  на Фолксопер наброява почти 550 души. Сред тях са 150 солисти, 95 души оркестър, 65 хористи, 26 балетисти и 235 души механически и административен личен състав. Местата в салона на театъра са 1337,  като  цените на билетите са доста по – налични от тези на Щатсопер и варират от 185 евро за най- скъпа категория на сутерен до 11 евро за място в галерията.  Фолксопер показва постоянно в репертоара си и спектакли за детската аудитория. През настоящия сезон  това са “Вълшебникът от Оз “, “Хензел и Гретел “  и “Питър Пан “, а цените на билетите за деца и младежи до 15-годишна  възраст са  със 75%  намаление от регулярните.
Снимки: Архив на Фолксопер
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР